Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Γράμμος


Ο ΓΡΑΜΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΣΤΟΡΙΟ


Αν ψάχνετε για έναν παράδεισο στην Ελλάδα, υπάρχει τουλάχιστον ένας: ο Γράμμος, το μαγικό βουνό. Το δηλώνει η πιο αρμόδια διεθνής οργάνωση “The friends of nature”, που χάρισε στην περιοχή τη μία από τις δύο υποψηφιότητες για το βραβείο “Landscape of the year”, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το δηλώνουν ακόμα εκείνοι που την έχουν ήδη επισκεφθεί κι έφυγαν θαμπωμένοι από το μεγαλείο της φύσης, εντυπωσιασμένοι από τον πλούτο της ζωής που κρύβει μέσα της και ενθουσιασμένοι από τις μέρες που έζησαν. Ο παράδεισος του Γράμμου τα έχει όλα – μοναδικά τοπία, ιστορικούς οικισμούς, ορειβασία, κυνήγι, extreme sports, οικολογικές διαδρομές, σπάνια ζώα και βέβαια, μουσική δίπλα στο ποτάμι- γιατί είναι ο παράδεισος του εναλλακτικού τουρισμού.
Για να τον γνωρίσετε, πρέπει να φτάσετε στην πύλη του, το Νεστόριο, ένα ιστορικό χωριό από τα πιο παλιά και τα πιο όμορφα της Δ. Μακεδονίας, χτισμένο αμφιθεατρικά σε μια πλαγιά του Γράμμου, μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο που το διασχίζει ο ποταμός Αλιάκμονας και το συνθέτουν καταπράσινοι λόφοι με πυκνή βλάστηση. Είναι το κέντρο της ευρύτερης περιοχής και έδρα του Δήμου Νεστορίου, του μεγαλύτερου στο Νομό Καστορίας ο οποίος κατέχει το μεγαλύτερο κομμάτι του ορεινού συγκροτήματος του Γράμμου και των Οντρίων. 



Ο Γράμμος είναι το τέταρτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο, τον Σμόλικα και τον Βόρα, με την υψηλότερη κορυφή του να φτάνει σε υψόμετρο 2.520 μέτρα. Άλλες υψηλές κορυφές του Γράμμου είναι το Περήφανο (2444 μ.) το Διάσελο (2393 μ.), η Επάνω Αρρένα (2192 μ.), η Κάτω Αρρένα (2075 μ.), η Μαύρη Πέτρα (2169 μ.) και ο Μπανταρός (2036 μ.).













 Ο όγκος του βρίσκεται στα ελληνοαλβανικά σύνορα και καταλαμβάνει το βορειοανατολικό τμήμα του νομού Ιωαννίνων, το νοτιοδυτικό του νομού Καστοριάςκαι ένα τμήμα της νοτιοανατολικής Αλβανίας . Στα ανατολικά του από την ελληνική πλευρά περικλείεται από τον Σμόλικα και το Βόιον. Ουσιαστικά είναι τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου που καταλαμβάνει ολόκληρη την δυτική Ελλάδα. Είναι σκεπασμένος από πυκνά δάση και από αυτόν ξεκινούν πολλά υδάτινα ρεύματα όπως ο Αλιάκμονας, ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας που πηγάζει σε ελληνικό έδαφος.
Εκεί βρίσκεται και Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, με εκθεσιακούς χώρους και ερευνητικές υποδομές, το οποίο έχει στόχο να αποτυπώσει το παρελθόν και να βοηθήσει στην κατανόησή του, αλλά παράλληλα, να αναδείξει τον περιβαλλοντικό πλούτο του Γράμμου, εστιάζοντας στις δυνατότητες του παρόντος και στη δυναμική του μέλλοντος και θέτοντας στόχους ανάπτυξης με την προσοχή και ευαισθησία που δικαιούται ο πανέμορφος αυτός ορεινός όγκος.
                                         Πάρκο εθνικής συμφιλίωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου